Орбан иска Брюксел да размрази всичките пари за БудапещаКиев започва преговори

...
Орбан иска Брюксел да размрази всичките пари за БудапещаКиев започва преговори
Коментари Харесай

Унгария блокира 50-те млрд. евро от ЕС за Украйна

Орбан желае Брюксел да размрази всичките пари за Будапеща
Киев стартира договаряния за присъединяване, реши Европейският съвет

Кремъл впечатлен от унгарската позиция

Унгарският министър председател Виктор Орбан отбрани решението си да наложи несъгласие на помощта от Европейски Съюз за Украйна в размер на 50 милиарда евро и съобщи, че към момента може да спре присъединението на тази страна към блока, откакто тя получи през днешния ден зелена светлина да стартира договаряния за участие, съобщи Ройтерс.

На срещата на върха в Брюксел късно в четвъртък другите водачи на Европейски Съюз заобиколиха възраженията на Орбан, като уредиха той да напусне залата, до момента в който те предприемаха историческата стъпка да се съгласят да стартират договаряния за присъединение с страна, която е във война. Те обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския министър председател против преразглеждането на бюджета на блока, с цел да се насочат финансови средства към Украйна и да се обезпечат повече пари за други цели на Европейски Съюз като миграцията.

Орбан изясни през днешния ден, че е трябвало да блокира пакета от помощи за Украйна, с цел да е сигурен, че Унгария ще получи полагащите є се от бюджета на Европейски Съюз средства. “Винаги съм казвал, че в случай че някой желае да промени бюджета - а те го желаят - то това е чудесна опция за Унгария да даде ясно да се разбере, че би трябвало да получи това, което є се поставя. Не половината или една четвърт от него ”, акцентира той.

Преди два дни Европейски Съюз реши да “размрази ” 10 милиарда евро за Унгария преди решаващата среща на върха за Украйна. Средствата съставляват към 1/3 от блокираните пари за Будапеща, които Европейски Съюз “замрази ” преди година заради опасения, свързани с върховенството на закона и евентуални нередности.

Орбан дефинира започването на договаряния с Киев за присъединение към Европейски Съюз като “лошо решение ”. “Унгария не носи никаква отговорност за това, можем да спрем този развой по-късно и в случай че е належащо, можем да ударим спирачка ”, акцентира той.
Преразглеждането на бюджета на Европейски Съюз, с цел да се отпусне помощ на Украйна, ще е тематика на изключителна среща на Европейския съвет през януари.

Междувременно Кремъл разяснява, че присъединението към Европейски Съюз на Украйна и Молдова (която също получи зелена светлина за старт на преговори) към Европейски Съюз може да дестабилизира съюза. “Ясно е, че става въпрос за безусловно политизирано решение, с което Европейски Съюз желае да показва поддръжката си към тези страни. Подобни нови членки обаче биха могли да дестабилизират Европейски Съюз ”, сподели Дмитрий Песков.

Той акцентира, че Унгария не е проруска страна, само че призна, че Москва е впечатлена от готовността є да пази личните си ползи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР